Verzorgingstips Amaryllis

Tips voor de snijbloemen:

 • De amaryllis bloeit bij kamertemperatuur, onder de 15 graden zal hij niet gaan bloeien dus zet hem niet buiten.
 • Snijd de stelen altijd schuin af, snijden is beter dan knippen.
 • Zet ze in een schone (glazen) vaas die ruim genoeg is.
 • Gebruik vers kraantjeswater.
 • Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
 • Bloemen drinken de eerste dagen veel water, zorg dat er voldoende water in de vaas zit en ververs iedere 3-4 dagen.

Amaryllissen in pot.

Uw amaryllisbol kan direct na ontvangst worden geplant. Wanneer de bol later wordt geplant, bewaar deze dan tussen 5 en 12°C om vroegtijdig uitlopen te voorkomen.

Vóór het planten de bol bij voorkeur een halve dag met de wortels in water leggen om te ‘weken’ waardoor de bol makkelijker nieuwe wortels maakt. Gebruik gewone potgrond voor kamerplanten en een stevige stabiele pot die het gewicht van de steel met bloemen goed kan dragen.

De bol planten met circa 2/3 van de bol in de grond; de hals van de bol blijft boven de aarde staan. Omdat de bol tot de bloei geleidelijk krimpt, de potgrond rondom de bol af en toe aandrukken.

Amaryllissen houden van een licht en warm klimaat van 18 tot 25° C en kunnen goed tegen de zon. Direct bij het raam is dus een prima plek om ze neer te zetten. Zorg dat de Amaryllis in ieder geval niet op een te koude plaats staat.

Na het planten hoeft de eerste week geen extra water te worden gegeven tot de bladeren en bloemstelen tevoorschijn komen. De bol maakt nu ook nieuwe wortels en u kunt beginnen met voorzichtig water geven.

Wacht met de volgende gietbeurt tot de bovenkant van de grond weer droog is. Teveel water kan de bol niet hebben en gaat dan rotten.

Tot aan het einde van de bloei is extra plantenvoeding geven niet nodig, omdat in de bol voldoende voedingsstoffen zitten.

Pas na de bloei, wanneer de bladeren ontwikkeld zijn, starten met voeding geven.

Om uw amaryllis opnieuw in bloei te krijgen, volgt u deze stappen:

 1. Verwijder na de bloei de uitgebloeide stelen; het blad niet afsnijden
 2. Bol bij kamertemperatuur laten staan en regelmatig water geven. Niet meer dan eens in de 6-8 weken plantenvoeding geven.
 3. De bladeren groeien na de bloei door en zorgen ervoor dat uw bol kan groeien en er nieuwe bloemknoppen in de bol worden gemaakt.
 4. Uw amaryllis bol heeft een koude periode nodig om opnieuw te kunnen bloeien. Ongeveer zes maanden na de bloei kunt u de pot met bol en bladeren minimaal 8 tot 10 weken op een koelere plek zetten bij een temperatuur van 7-15° C.
 5. Tijdens deze koele periode de eerste weken nog af en toe wat water geven.
 6. Aan het einde van deze koele periode de plant de nog overgebleven bladeren verwijderen en weer bij kamertemperatuur zetten.
 7. Wachten nu met water geven totdat de nieuwe bladen en bloemstelen tevoorschijn komen.
 8. Na 7 tot 10 weken (afhankelijk van de temperatuur) bloeit de amaryllis weer.
 9. De bollen die vast blijven staan en niet worden overgeplant in een andere of grotere pot geven langere stelen!

 

dahlia bloemenhal

Bloemenhal

dahlia bloemenhal

Bloemenhal

Zeg het met bloemen  
Bloemen fleuren in een oogwenk uw hele huis op. Ze zijn ideaal als bedanking, cadeau of om uzelf te verwennen. Houdt u van kleurrijke tulpen, romantische rozen of elegante orchideeën ? Voor die en veel meer kan u terecht bij de bloemenwinkels van Bloemenhal. 

Dagverse bloemen en planten 
Bij bloemenwinkel Bloemenhal kan u kiezen uit verschillende dagverse kwaliteitsbloemen en -planten aan uiterst voordelige prijzen. Hoe kan dit ? We kopen de bloemen en planten rechtstreeks op de veiling aan en verdelen ze onmiddellijk naar onze winkels, verspreid over heel vlaanderen. Zonder tussenpersonen dus. Zo krijgt u meer bloemen voor minder geld. 

Of liever een boeket ? 
In elke winkel kan u kiezen uit verschillende soorten boeketten, die telkens samengesteld worden met de topbloemen van het seizoen. Al onze boeketten worden elke dag vers in de hoofdzetel te Schellebelle gebonden en zo verspreid over alle vestigingen.

Weet je graag de laatste nieuwtjes ?

Dutch NL French FR
Scroll to Top